Ett gott samarbete och en slump skapade Dahlia växthotell och mathantverk, eller Hotell Dahlia, som det vanligen kallas.
Tatiana, Hotell Dahlias ena delägare, behövde ett ställe att förvara sina dahliaknölar i över vintern. Helena, den andra delägaren, hade just byggt ett orangeri som kunde hålla frostfri temperatur hela året. Ett växthotell såg dagens ljus – facebooksidan för Hotell Dahlia startades, och sedan dess har orangeriet vintertid fyllts med framför allt oliv- och citrusträd, såväl privat- som företagsägda. Däremot inte en enda dahliaknöl! Idag har verksamheten två växthus, varav det ena hyrs av kooperativet Vägen ut, Lärjeåns kafé och Trädgårdar.
Hotell Dahlias marmelad kom till av att Helena, som odlat chili i närmare 30 år, inte visste vad hon skulle göra med all frukt. – Koka marmelad! föreslog en vän. Och så blev det. Chilimarmeladen blev bra och sålde väl. Helena och Tatiana fick blodad tand och har sedan dess gått kurser i mathantverk, smakat, låtit vänner smaka, och hållit utkik efter vad folk vill ha. Marmeladerna säljs i utvalda gårds-, ost- och delikatessbutiker från Uddevalla i norr till Halmstad i söder. Och efterfrågan bara växer.

Marmeladerna kokas för hand i verksamhetens restaurangkök i Lerum, av råvaror som i möjligaste mån kommer från närområdet – det vill säga egna trädgårdar, snälla grannar, och andra välvilliga själar.