Klart att Sveriges kotätaste landskap ska ha en profilrätt gjord på råmjölk. Inget kan väl passa bättre? Men förslaget möttes inte direkt positivt när det presenterades för Kullings Gilles ledning. Men de ändrade snart sin uppfattning, tack vare två kloka och kreativa kvinnors envishet och vilja. De tyckte att Sveriges befolkning skulle ha en möjlighet att knyta an till jord- och lantbruket genom gamla kulturrätter som förr var vardagsmat på gårdarna runt om i landet. Argumenta­tionen tog skruv och Västergötland fick sin landskapsdessert. Kullings Kalvdans är en välsmakande kulturgärning. Fullt i klass med klassiker som panacotta och brulé. Kalvdansen lanserades som svensk specialitet på den numera nedlagda stjärnmärkta krogen FOND i Göteborg under ledning av kökschefen Stefan Karlsson.

Göteborgspostens uteätarpatrull skrev om kalvdansen vid sitt besök på FOND: ”…en skapelse som görs på råmjölk som Fond piffat upp genom en lätt karamellisering på ytan. Till detta serveras äpple och det är så ur­svenskt (i modern tappning) att man tappar andan…”

Kullings Kalvdans bakas enbart av råmjölk, salt, socker, kanel eller kardemumma. Ett hg av Kullings Kalvdans innehåller ca 6 % fett, 125 kcal och 9 gr protein. Kalvdansen inne­håller varken ägg eller mjöl, mandel eller nötter, med lika lite laktos som hårdost. Kullings Kalvdans bakas i Herrljunga och råmjölken köps in från ca 20 mjölkgårdar runt om i trakten.

www.kullingskalvdans.se