Nöbble Gård är ett ekologiskt lantbruksföretag ett par mil norr om Kalmar. Vi som äger och driver Nöbble är Lennart och Veronica Svenzén med barnen Sunniva, Alvin och Helge. Vi vill värna om vår miljö och har ett stort intresse för ekologi och förnyelsebar energiproduktion.

Som gula hav ser vi dem lite här och där insprängt i odlingslandskapet, våra rapsfält har också en rad bikupor vid kanten. Och det surras rejält av både bin och andra pollinerare. Vår rapsolja är odlad med omsorg och där jordart och sortval är viktig för smak och arom och lägger grunden för smakupplevelsen, den soliga sensommaren ger oljan dess karaktär. Sist men inte minst pressningen, självklart kallpressad, långsamt och med självsedimentering får vi hög kvalite. Kärt barn har många namn och det finns många olika sätt att beskriva hur vi upplever rapsoljan i matlagningen. Ljuvligt somrig, blommig, lätt nötig, jordig, touch av nyslaget hö. Alldeles nypressad olja fortfarande ljummen luktar lite som nybakade bullar.

Less is more…

Trots rapsoljans komplexa smaker, så är den ”bara” en väldigt fin råvara, ett resultat av ett sätt att bruka jorden. Med naturlig gödseln från våra djur, och självklart fri från bekämpningsmedel så får vi en frisk och näringsrik jord. Gammal bondekunskap uppblandad med lite hightech, ett modernt ekologiskt sätt att bruka jorden.

Naturell eller smaksatt. En del av oljan smaksätter vi, timjan vitlök och rosepeppar ger en örtig smak och passar till klyftpotatis, sallader och grillmarinader. Vår citron olja är riktigt uppskattad. Frisk citron med aningen av citronskal passar bra ihop med rapssmaken. Citron oljan passar utmärkt till grönsaker och sallader, fisk ex laxkotletter. Eller prova att göra din egen majonäs. Den naturella oljan passar även den till sallader, olika vinägretter, brödbakning.

nobblegard.se