Åkerbönsmousse med gråärtssallad och smörstekta blåmusslor - Patrik Sewerin

Åkerbönsmousse
300 g kokta åkerbönor
50 g smör
100 g crème fraiche
100 g mjölk
Salt och svartpeppar

Gör så här
1. Bryn smöret i en kastrull så det luktar härligt nötigt. Lägg där efter i de kokta åkerbönorna, crème fraiche, mjölk och smaka där efter av med salt och svartpeppar. Mixa allt samman med en stavmixer eller liknande så det blir ordentligt slät.
2. Fyll nu en sifon med åkerbönormoussen. Sätt på locket och ladda med 2st gaspatroner. Skaka och servera medans det är varmt.

Blåmusslor
1 kg Blåmusslor från Scanfjord
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 dl öl
1 kvist kryddtimjan
1 msk kallpressad rapsolja
Salt
Smör till stekningen

Gör så här
1. Skölj och rensa bort musslor som inte öppnar sig och de som är trasiga.
2. Skala och hacka gul lök och vitlök grovt.
3. Hetta upp en rymlig kastrull med lock. Tillsätt rapsoljan vitlök och gul lök. Lägg i musslorna och slå över ölen. Tillsätt en nypa salt och lägg i timjan. Fort på med locket och låt koka upp i några minuter. Musslorna ska öppna sig. Släng de som inte öppnat sig.
4. Plocka nu musselköttet från skalet och plocka bort skägget.
5. Vid servering hetta upp en stekpanna och tillsätt smöret. Låt smöret bli lätt brynt. Tillsätt nu musslorna och stek några minuter smaka av med salt.

Gråärtssallad med mjölksyrad jordärtskocka och inlagd gul lök
100 g ärtskott
100 g mjölksyrade jordärtskockor
50 g inlagd gul lök (gul lök inlagd i 1 del äppelcidervinäger, 2 delar socker, 2 delar vatten smaksatt med libbsticksfrö och kryddtimjan)
2 msk ljus japansk soja
1 msk reducerad ölvinäger (har man inte ölvinäger går det bra att reducera 1 dl maltig öl med ½ msk vitvinsvinäger till dess att det är ca 1 msk kvar)

Gör så här
1. Hacka den inlagda gula löken och jordärtskockan smått. Smaka av med soja och den reducerade ölvinägern. Blanda allt tillsammans med ärtskotten.