Morgondagens växtbaserade mat

2016 börjar Alice äta växtbaserad kost. När hon står hemma i köket i Alingsås och brer en macka med margarin och salt tycker hon att mackan känns lite trist. Vid närmare efterforskning verkar det som att det saknas bra växtbaserade pålägg på marknaden.

Ur hennes eget behov – och i oviljan att vänta på att någon annan ska lösa problemet, börjar en affärsidé födas. Alice sätter sig och skissar på hur hon skulle kunna gå till väga för att skapa ”Morgondagens pålägg”. Storyn om HUJ föds där och då.

Idag sker produktionen inte längre hemma i Alice kök, utan finns i den lilla matfabriken på Mejerigatan i Alingsås. Där produceras i nuläget vår växtbaserade färskost, Creamy Cashew, samt vår växtbaserade pastej, Vegetarisk Pastej.

Creamy Cashew är en växtbaserad färskost baserad på Fairtrade-märkta cashewnötter och svenska vita bönor. Den finns i smakerna Naturell, Örter, Vitlök och Paprika & Chili. En femte smak är på väg att tas fram och kommer att lanseras i mars 2022. Creamy Cashew är lika god på mackan som i matlagning och bakning.

Vegetarisk Pastej är en växtbaserad pastej gjord på svenska vita bönor och solroskärnor. Pastejen finns i smakerna Original, med klassisk pastejkryddning, samt Smoky, med smak av äpple och ekrökt vatten. Pastejen är perfekt tillsammans med smörgåsgurka på en macka eller som fyllning i en smörgåstårta.

 

Våra växtbaserade pålägg finns i dagsläget att köpa på Ica, Coop, City Gross, Hemköp och på Mathem. Produkterna hittas oftast i den vegetariska kylen, men kan ibland även finnas bredvid färskosten och pastejerna.

Kika gärna förbi vår monter!

hejhuj.se