Fiskskolan del 4: Recept Asiatiska fiskbiffar med sojamajonnäs och glasnudelsallad
4 personer
300 g laxfilé
300 g koljafilé
1 stjälk citrongräs
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 msk soja
1 msk sesamolja
½ dl sesamfrön
½ dl ströbröd
1 ägg
Salt och svartpeppar
Plocka bort eventuella ben och skär fisken i mindre bitar. Salta.
Dra av det yttersta lagret av citrongräset, banka citrongräset med t.ex. en träslev eller ett knivhantag och skär fint i strimlor.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint.
Skala ingefäran och hacka i små bitar.
Lägg allt i en matberedare och tillsätt soja, sesamfrön, sesamolja, ströbröd, ägg och peppar.
Mixa allt till en slät massa. Fukta händerna med kallt vatten och forma fisksmeten till biffar. Låt stå kallt tills tillbehören är klara. Stek sedan gyllenbruna, ett par minuter på vardera sidan. Servera i djup tallrik med glasnudelsallad och sojamajonnäs.
Glasnudelsallad
4 buntar glasnudlar
1 huvud Hjärtsallad eller romansallad
1-2 morötter
1 påse sockerärtor
1 röd chili
1 kruka koriander
2 msk fisksås
1 pressad lime
1 msk socker
1 msk vatten
Lägg glasnudlarna i uppkokat vatten i 3-5 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och spola de i kallt vatten.
Låt de rinna av ordentligt.
Lägg socker, fisksås, lime och vatten i en liten skål och rör tills sockret löst sig.
Finhacka chilin och blanda ner i såsen.
Skala och strimla morötterna. Skölj och strimla sockerärtorna.
Strimla sallad och skölj.
Blanda samman glasnudlar med såsen och blanda sedan i morötter, sockerärtor och sallad.
Toppa med hackad koriander.
Sojamajonnäs
1 dl hemmagjord eller färdig majonnäs t.ex. Hellmans eller Kewpie.
2 msk japansk soja
Blanda samman och smaka av med eventuellt mer soja.