Fiskskolan del 5: Recept En påse skaldjur tack!
4 portioner
4 stekpåsar
8 råa havskräftor
1 nätkasse blåmusslor
4 msk olivolja
4 msk smör
2 dl vitt vin
4 msk persilja, hackad
1 kvist rosmarin eller timjan, hackad
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, utan kärnor
Salt
Gott bröd
Sätt ugnen på 200°.
Skölj musslorna.
Släng de musslor som inte stänger sig när man knackar dem lätt mot bänken.
Ta fyra stekpåsar och platta ut botten inifrån så att de står upp.
Vik ner kanterna lite för bättre stadga.
Lägg i ca 6 musslor och 2 råa havskräftor i varje påse.
Var försiktig så att klorna inte gör hål i påsen.
Tillsätt därefter i varje påse, 1 msk olivolja, 1 msk smör, 1/2 dl vitt vin, 1 msk hackad persilja, 1/2 msk hackad rosmarin eller timjan, 1/4 vitlök, hackad eller i skivor. 1/4 chili i skivor eller hackad samt en nypa salt. Vik upp kanterna och förslut enligt anvisning på paketet.
Kom ihåg att klippa ett litet hål i övre delen på påsen för att släppa ut ånga. Ställ påsarna på en plåt i ugnen i 10 minuter. Vid servering – klipp upp påsen några centimeter ovanför skaldjuren så blir det lättare att häll ut härligheten eller servera direkt ur påsen i djup tallrik med gott bröd till.
Recept Ingemar Lyxell