Fiskskolan del 6: Recept Hummersoppa från grunden
4 personer
Hummerfond (förbered gärna dagen innan)
2 kokta humrar (köp eller koka själv)
1 liten morot, skuren i grova skivor
¼ rotselleri
1 gul lök, i bitar
1 ½ msk rostad tomatpuré (rostningen ger en mindre syrlig och lite rundare smak)
1 msk torkad timjan
1 l vatten
2 dl vitt vin
Soppa
Köttet från humrarna
6 dl reducerad fond enligt receptet ovan
1 msk smör
5 cl cognac
3 dl vispgrädde
Salt
Fonden gör du så här:
Bryt av klorna och stjärtarna från humrarna. Dela stjärtarna på längden och krossa klorna. Plocka försiktigt ut köttet och lägg undan i kylen så länge. Börja sedan med att krossa skalen, så att mer smak frigörs. Lägg skalen i en ugnsfast form och ”rosta” skalen på 125 grader i 30 minuter. Det är viktigt att skalen inte rostas för hårt, då uppstår en bränd smak. Det doftar rejält så sätt på fläkten. Rosta under tiden tomatpurén i en halv matsked neutral olja i en stor kastrull. Häll över skalen i kastrullen och häll på vatten och vin. Koka upp och skumma väl. Dela grönsakerna grovt och tillsätt tillsammans med kryddor. Låt sjuda i ca 30 minuter. Dra från plattan och låt stå och dra i minst 30 – 60 minuter, gärna längre. Sila allt och koka ner fonden till 6 dl.
Soppan gör du så här:
Plocka fram hummerköttet från kylskåpet så att det hinner blir rumstempererat innan du serverar soppan. Koka upp fonden tillsammans med grädde, smör och cognac. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Mixa soppan skummig före servering och häll upp i soppskålar, garnera med hummerköttet.