Fiskskolan del 2: Sallad niçoise
4 port
400 g färsk tonfisk
250 g haricots verts
1 romansallad
8 små kvisttomater
8 små kokta potatisar
4 ägg
1 rödlök
0,5 dl kapris
1 dl oliver
8 sardeller
1 kruka kruspersilja Flingsalt
Svartpeppar
Smör och olivolja till stekning
Dressing:
1 tsk dijonsenap
1 citron
Salt
½ dl olivolja
Gör så här
1. Koka potatisen i saltat vatten och häll sedan av för att låta svalna.
2. Koka haricots verts i lätt saltat vatten i ett par minuter. Häll av vattnet och lägg dem i kallt vatten så behåller de den gröna färgen.
3. Lägg äggen i kallt vatten och koka i 5 minuter från det att vattnet börjar koka. Häll av vattnet och fyll på med kallt vatten och låt de svalna.
4. Salta och peppra tonfisken. Sätt plattan på högsta temperaturen och låt pannan bli riktigt het. Stek tonfisken hastigt i smör och olivolja. Den ska bara få fin färg på ytan och ska vara rå inuti.
5. Bryt salladen i lagom bitar och skölj av. Lägg upp salladen på ett stort fat. Lägg på haricots verts. Dela tomaterna och potatisen i halvor och lägg på.
6. Skala och dela äggen och lägg på salladen. Skiva upp och lägg på tonfisken samt sardellerna.
7. Skala och skiva löken och fördela över salladen. Strö över kapris, oliver och persilja. 8. Strö över flingsalt och peppar.
9. Dressing: Vispa ihop dijonsenap och saften från ½ citron i en skål. Vispa ner olivoljan så att den binder ihop med senapen. Vispa i salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pressad citron. Ringla över salladen.

Foto: Ted Olsson